Marja-Sisko Aalto: Tappavaa lunta

Kustantaja: Icasos
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 248 s.

- Ei jumalauta pojat! Mitä helvettiä me nyt tehdään? sanoi ryhmänjohtaja Kesänen päätään pidellen.

T
ornion maihinnousu vuonna 1944, Pikku-Berliinin valtaus ja saksalaisten  viinavarastojen löytyminen. Tähän tilanteeseen Marja-Sisko Aalto pudottaa lukijansa uudessa, tiivistunnelmaisessa Annette Savolainen -dekkarissaan.

Lapin sodan aloittanut operaatio tyssää suomalaissotilaiden railakkaisiin juominkeihin. Pieni ryhmä syyllistyy humalapäissään anteeksiantamattomiin surmatekoihin. Miehet välttävät kuitenkin tuomion, sillä sotavoimilla on kiire ja kaikkia tarvitaan karkottamaan saksalaiset pois Suomesta.

Seitsemänkymmentä vuotta tapahtumien jälkeen vanhempi konstaapeli Annette Savolainen saa selvitettäväkseen murhan, jonka tutkimukset johtavat Tornion veritekojen kautta salaperäisen huumeliigan jäljille.

Annetten poliisiparina jatkaa sympaattinen, mutta naisten kanssa auttamattoman kömpelö Aatu Heiskanen. Myös eläkkeellä oleva lakimies Herman Harviainen osoittaa hyödyllisyytensä omaperäisenä tutkijana.

Panokset ovat tällä kertaa äärimmäisen kovat. Tapahtumien edetessä rikollisten otteet raaistuvat eikä kukaan ole heiltä turvassa.
Tappavaa lunta on Marja-Sisko Aallon toinen dekkari. Sen tarkkanäköinen tarina paljastaa syvälle mieleen kätkettyjä salaisuuksia, joiden vankeja – tavalla tai toisella – me kaikki olemme.


Oma arvioni: Kun aloin lukea kirjan takakansitekstiä, ensimmäinen ajatus oli, että ei kiitos. Onneksi luin kuitenkin hieman pidemmälle. Ja päätin lainata kirjan. En olisi ikinä osannut kuvitella, miten tapahtumarikas tarina lopulta oli. Kerronta vei helposti mukaansa. Ja loppuratkaisu yllätti ainakin minut. Kyseisen dekkarin syvällisenä teemana on mielestäni ihmismielen selittämätön mutkikkuus. Yhtenä keskeisenä sanomana näen sen, että ihmisten erilaisuus on rikkautta, eikä pahuutta rikollisuudesta puhumattakaan. Mutta mustan mielen julmuuden aikaansaamat pahat teot ansaitsevat rangaistuksensa. Toivottavasti Aallon luoma poliisikaksikko seikkailee vielä jatkossakin.