Taina Latvala: Ennen kuin kaikki muuttuu

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 191 s.

K
iehtova kertomuskokoelma aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta, kanssa­kulkijoiden vaihtuvista naamioista ja kohtaamisista, jotka jättävät jälkensä

Nainen haluaa kilpikonnan, mies kihloihin. Baariin astuva näyttelijä saa kaiken sekaisin yhdellä katseella. Naamiohuveissa ystävä paljastaa todelliset kasvonsa. Elämänkokoinen rakkaus mahtuu 29,5 neliöön, mutta seinien ulkopuolella on kova maailma.


Taina Latvalan toisiinsa kietoutuvat kertomukset tarttuvat surun ja huumorin sävyttämiin hetkiin, joiden jälkeen mikään ei ole enää ennallaan.


Oma arvioni: Vaikka Latvalan uusin teos on luokiteltu novellikokoelmaksi, muodostavat yksittäiset tarinat kokonaisuuden, joka on varsin romaanimainen, vaikka tapahtumat eivät kronologisesti etenekään. En erityisemmin pidä novelleista, koska ne jäävät minusta ikään kuin aina jotenkin kesken. Tämän kirjan kohdalla niin ei kuitenkaankäynyt, joten voisin suositella kirjaa niillekin, jotka eivät novellikokoelmiin yleensä tartu. Latvala on taitava kertoja, jonka teksteissä tunnelmat syntyvät kauniin vähäeleisesti. Elämänmakuisista tarinoista huumoriakin löytyy, eikä samaistumiskohteitakaan ole vaikea löytää, vaikka omasta nuoruudesta olisi kulunut jo pitkäkin aika.