Timo Saarto: Vesimiehen aika

Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 308 s.

N
atsalla juhlii joukko pitkätukkaisia, batiikkipaitoihin, vakosamettihousuihin ja otsapantoihin sonnustautuneita nuoria. Erja Kuusama lähtee jäljittämään huuruisista bileistä poistunutta entistä poikaystäväänsä ja joutuu Kaivopuistossa raa´an murhan silminnäkijäksi. Pahinta on, että hänetkin pannaan merkille. Outoja hahmoja ilmaantuu hänen kintereilleen, eikä kotonakaan ole turvallista, kun kämppäkaverit ovat lähteneet maalle kommuuniin. Ja onko viisasta kääntyä virkavallan puoleenkaan? Rikoksen selvittelyä nimittäin vaikeuttavat poliisilaitoksen tulehtuneet ihmissuhteet, joista lankeaa erityisen synkkä varjo juuri Erjan ylle.

Vesimiehen aika on 1960- ja 1970-lukujen taitteeseen sijoittuva hektinen poliisiromaani, jolle antaa oman, kiinnostavan erityisvärinsä tarkasti ja osuvasti kuvattu aikakauden miljöö ja elämäntapa. Timo Saarron erikoiskirjaan tutustunutta lukijaa ilahduttaa lisäksi kohdata rikostutkinnassa jälleen Vaiteliaasta pojasta tuttu, nyt jo ikääntynyt Albert Vaara.

Oma arvioni: Vesimiehen aika on väkevää aikalaiskuvausta Helsingistä tarjoava hippidekkari, jossa murhatutkinnan ja vähitellen paljastuvan huumevyyhden ohella osansa saavat myös poliisilaitoksen sisäiset ristiriidat ja ns. hyvän perheen sisäinen väkivalta. En ole lukenut Saarron esikoisteosta, joten tämän kirjan perusteella henkilöhahmot Albert Vaara mukaan lukien jäivät jotenkin pinnallisiksi. Tavanomaisesta poikkeavaa jännitystä, joka ei kuitenkaan erityisemmin kolahtanut.