Tuomas Kyrö: Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2014
Äanikirjan kesto: 6 h 22 min

Itse tehty on aina paras. Koti, sarkahousut tai arkku.

I
losia aikoja, Mielensäpahoittaja -romaani pysyy sysisuomalaisten perusasioiden äärellä. Elämän, kuoleman ja elementtirakentamisen.

Mielensäpahoittaja kirjoittaa oman muistokirjoituksensa, koska kuka muu hänen elämänsä ja tekonsa tuntee? Hautakivi hankitaan ajoissa, kun halvalla saa. Testamenttiinsa Mielensäpahoittaja kirjaa aineellisen ja henkisen perintönsä, joka ei ole sen pienempi kuin kokonaisen sukupolven kokoinen. Mielensäpahoittaja haluaa itse päättää kuka saa talon, kuka Voortti Eskortin ja kummalle miniälle kumpi emännän koruista. Mutta samalla kun peräseinä lähestyy, vanha mies kurkistaa myös lähtöviivoille, syntymään ja lapsuuteen.

Mielensäpahoittaja myöntää jopa tehneensä virheitä elämässään. Laskutavasta riippuen yhden tai kaksi.

Oma arvioni: Kun kirjoittajana on Tuomas Kyrö ja lukijana Antti Litja eli mielestäni ”se ainoa oikea mielensäpahoittaja”, voiko äänikirja enää parempi olla, kyllä ei varmaan voi… Harvoin palaan saman kirjan pariin uudestaan, mutta jo nyt tiedän, että tämän kuuntelen mielelläni joskus toisen ja miksei kolmannenkin kerran. Nyt kuuntelin tarinaa pienissä osissa, mutta Mielensäpahoittaja –maraton ei olisi lainkaan huono idea.