Alexandre Jollien: Pieni antautumisen opas

Kustantaja: Basam Books
Julkaisuvuosi: 2013
Ranskankielinen alkuteos: Petit traite de
l´abandon
Suomentanut: Leena Rantanen
Sivumäärä: 95 s.

A
lexandre Jollien syntyi vaikeasti CP-vammaisena. Hänen eloonjäämisensä oli epävarmaa. Vastoin kaikkia ennusteita sinnikäs, lahjakas ja elämänhaluinen poika oppi 9-vuotiaana kävelemään, pääsi tavalliseen lukioon ja siitä yliopistoon, jossa suoritti filosofian tutkinnon – vaikka ei pysty kirjoittamaan käsin, solmimaan kengännauhojaan tai napittamaan takkiaan!

Pienessä antautumisen oppaassa Jollien ohjaa lukijan hyväksymään elämän sellaisenaan, pelkoineen ja kärsimyksineen, tässä ja nyt, kiitollisena. Oman elämäntarinansa, kompurointinsa ja kokemiensa ennakkoluulojen tahdittamana hän pohtii tuomitsemisen ja arvostelemisen vahingollisuutta. Zenfilosofian kautta Jollien pureutuu haluamisen järjettömyyteen, länsimainen filosofia Aristoteleesta ja Senecasta Nietzscheen ja Spinozaan puolestaan auttaa Jollienia hahmottamaan älyllistä ympäristöään, ympäröivän todellisuuden ajatuksiin pohjautuvaa rakennetta.

Jollien ei arkaile tuoda omaa elämäänsä vahvasti esille: pienten anekdoottien avulla hän kertoo, kuinka suurimmat elämänopetukset tulevat lähimmiltä ihmisiltä, lapsilta, vaimolta ja ystäviltä. Pieni antautumisen opas on helposti lähestyttävä ja elämänmakuinen teos, joka saa lukijan muuttamaan käsityksiään niin itsestään kuin muista ihmisistä.


Oma arvioni: Filosofisessa kirjassaan Jollien pohtii ennen kaikkea sitä, miten ihminen voi elää ilossa, sillä onnen mitta on ilo, ei raha. Hän on kulkenut pitkän ja vaikean tien hyväksyäkseen vammaisuutensa. Hän puhuu kirjassaan antautumisesta elämänsä suurena projektina, jonka tavoitteena on vihdoin oppia myöntymään todellisuuteen ja vastaanottamaan se rimApuilematta. Antautuminen on itse asiassa alistumisen vastakohta. Jollien mukaan meidän ei tulisi taistella elämää vastaan – ja haluta tulla joksikin, mitä emme ole. Läsnäolo ilman kitkeryyttä ja katkeruutta riittää mainiosti. Niin, ja jokainen meistä tarvitsee aitoja ystäviä, jotka eivät tuomitse. Jollien mukaan ystävä on avoin syli, joka vastaanottaa toisen sellaisena kuin tämä on ja rakastaa häntä ilman ehtoja. Jollienin pientä suurta kirjaa kannattaa lukea ajatuksella. Sitä voin suositella kaikille, jotka kaipaavat syvällisempää ajateltavaa. Tämä kirja voi avata silmäsi näkemään, mikä elämässä on loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä – elämä tässä ja nyt.