Anja Snellman: Antautuminen

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 326 s.


L
apsuuden kokemukset ja perhe, nuoruusiän ystävyydet ja rakkaudet, äitiys ja avioliitot on kirjoitettava uusiksi kun päähenkilö oivaltaa, että elämänmittaisille kokemuksille arkuudesta, aistiherkkyydestä, ylivirittyneisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteista löytyy yllättävä selitys.

Koskaan ei ole liian myöhäistä ymmärtää, että lapsuuden huoneissa asui virtahevon lisäksi myös kolibri, kentauri ja kaskelotti.


Oma arvioni: Uudessa romaanissaan Anja Snellman kertoo kaunistelemattomasti lapsesta asti kokemastaan voimakkaasta ulkopuolisuuden tunteesta ja siitä, millaista on olla muun muassa pudokas, höhelö, murehtija ja piileksijä. Perhekin tietää, että hän on erilainen, mutta se on asia, josta ei puhuta.  Se hävettää. Vähitellen eläinrakas runotyttö löytää omat intohimonsa. Mutta esikoiskirja tuo mukanaan ristiriitaisen julkisuuden.  Lopulta eri elämäntilanteissa ilmenneet oudot tuntemukset saavat neurologisen selityksen, kun niiden taustalta paljastuu erityisherkkyys. Kyseessä onkin siis oikeastaan varsin yleinen synnynnäinen ominaisuus. 

Henkilökohtaisuuksista avautumiset ovat mielestäni tämän kirjan parasta antia, vaikka joku saattaa pitää niitä jopa kiusallisina. Minulle, usein itseni ulkopuoliseksi tunteneelle ja monin tavoin poikkeavaksi leimatulle, Snellmanin monin paikoin lähes proosarunollisen tekstin lukeminen oli voimaannuttava kokemus. Meitä erityisherkkiä on monenlaisia ja meistä on moneksi, vaikka kaikki eivät sitä aina ymmärtäisikään. Jokainen ihminen on arvokas juuri sellaisena kuin on, ja ihan jokaisella on oikeus antautua elämän pyörteisiin. 

Tämä kirja on tärkeä puheenvuoro erityisherkkyyden puolesta. Suosittelen kirjaa erittäin lämpimästi niille, joille HSP on henkilökohtaisesti tuttua, mutta myös kaikille sellaisille tavallisille tallaajille, joilla ei ole aavistustakaan siitä, mistä erityisherkkyydessä on kysymys. Jos tämä kirja ei avaa silmiänne ja lisää ymmärrystänne ihmisten erilaisuutta kohtaan, olen huolissani.

P.S. Anja Snellmanin Antautuminen on minun valintani syyskuun kirjasuositukseksi.