Carol Kiriakos & Kimmo Svinhufvud: Tohtoritakuu. Kirjoittamisen opas jatko-opiskelijalle ja tutkijalle

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 222 s.


T
ohtoritakuu on akateemisen kirjoittajan paras ystävä. Se on jatko-opiskelijoille ja tutkijoille tarkoitettu opas, joka antaa tukea kirjoittamiseen ja tarjoaa työkaluja, joiden avulla väitöskirja ja tutkimusartikkelit todella valmistuvat.

Kirjan käytännöllisten ohjeiden avulla tutkija oppii hallitsemaan aikaansa niin, että sitä jää myös kirjoitustyölle. Kirja tarjoaa runsaasti neuvoja myös kirjoittamisen esteiden ylittämiseen, tuotteliaampaan kirjoittamiseen ja eteenpäin pääsemiseen. Lisäksi se kertoo, miten kirjoittaa tieteellisesti vakuuttavaa tekstiä ja miten terävöittää tutkijalle tärkeitä tekstejä, kuten tutkimussuunnitelmaa, rahoitushakemusta ja tieteellistä artikkelia.

Kirja perustuu nykyaikaiseen kirjoittamisen pedagogiikkaan ja vankkaan tutkimustietoon. Se soveltuu jatko-opintojen kaikkiin vaiheisiin, väitöksen jälkeiseen työhön ja opinnäytetöiden ohjaamisen tueksi. Siitä on hyötyä myös kaikille, joiden työhön kuuluu laajojen kokonaisuuksien hallintaa.

Oma arvioni: Kerrankin on kirjoitettu selkeä ja konkreettinen opas tieteellisen kirjoittamisen tueksi. Oli hauskaa huomata, että olen tietämättäni soveltanut muutamia kirjassa esiteltyjä tekniikoita. Aion ehdottomasti kertoa tästä oivallisesta opuksesta ”omille opiskelijoillenikin”. Etenkin ajankäyttöön ja kirjoittamisen hallintaan liittyvät vinkit ovat varmasti hyödyllisiä kaikenlaisissa kirjoitusprojekteissa. Argumentoinnin terävöittäminen ja olennaisen tiivistäminen ovat tavoitteita, joihin jokaisen työssään kirjoittavan tulee pyrkiä. Kirjoittajien henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuvat esimerkit toivat kirjan tekstiin lisää inhimillisyyttä ja syvyyttä. Tulen taatusti tarttumaan tähän tohtoroitumista tukevaan teokseen vielä kerran jos toisenkin väitöskirjaprosessini edetessä. Kiitos inspiroivasta kirjasta.