Christoffer Carlsson: Tapaus Vincent Franke

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2011
Ruotsinkielinen alkuteos: Fallet Vincent Franke
Suomentanut: Outi Menna
Sivumäärä: 271 s.


V
incent Franke myy elannokseen lähinnä heroiinia. Hän on pikkudiileri, joka itse tarvitsee morfiinia säännöllisesti. Ja hän on vaikeuksissa.

Vincentin vaikeudet pahenevat, kun hän saa säilytettäväkseen nuoren naisen, josta hän ei tiedä mitään. Selvää on vain, että Vincent vastaa naisesta hengellään.

Vincentistä tulee Tukholman alamaailmassa isoja bisneksiä pyörittävän Pastorin eräänlainen panttivanki. Kun nainen katoaa, alkaa kujanjuoksu. Lopulta Vincent on Ruotsin etsityin mies, tapaus Vincent Franke.

Tapaus Vincent Franke yhdistelee sujuvasti film noiria, huumeromaania ja road movieta kokonaisuudeksi, joka jättää lukijalle pohdittavaa.
Tämä romaani aloittaa Stockholm noirin 2010-luvun.

Oma arvioni: Kirja on nuoren, kirjan ilmestyessä vasta 23-vuotiaan, kirjailijan taidokkaasti luoma tarina ja hyvin kirjoitettu esikoisromaani. Vaikka kirjan päähenkilö on huumediileri, tästä sympaattisesta luuserista on loppujen lopuksi vaikea olla pitämättä. Kirjaa voi suositella psykologisen jännityksen ystäville. Minut tämä tummasävyinen teos yllätti positiivisesti. Ja Carlsson on ilokseni jatkanut hienosti alkanutta uraansa.