Heikki Salo: [Kahle]kuningaslaji. Laululyriikan käsikirja

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2014 (6. täydennetty painos)
Kuvitus: Jarkko Martikainen
Sivumäärä: 277 s.


Uusi, täydennetty tietopaketti laulutekstien tekemisestä!

[
Kahle]kuningaslaji on ensimmäinen on suomenkielinen opas säkeiden taonnan tekniikkaan ja taiteeseen. Kestosuosion saavuttanut teos perustuu Heikki Salon pitkään kokemukseen sanoittamisen ammattilaisena ja lauluntekijöiden kurssittajana.

Laululyriikka on oma kirjoittamisen lajinsa, jolla on omat kahleensa ja vapautensa. Käsittelyssä ovat mm. tekstin ja musiikin välinen suhde, laulun eri osat, tekstin koukkupaikat, riimittely ja tarinankerronta. Uutena lukuna täydennetyssä painoksessa on kimppakirjoittaminen, co-writing. Myös yhdistyksiin ja koulutukseen liittyviä tietoja on päivitetty.

Oma arvioni: Kirja tarjoaa paitsi vankkaa teoreettista tietoa niin myös konkreettisia esimerkkejä, joissa kuuluu tekijän kokenut ja syvä rintaääni. Vaikka laululyriikan kirjoittaminen onkin oma erityinen ja haastava kirjoittamisen lajinsa, kirjasta löytyvien tehtävien avulla se on varmasti aika paljon hauskempaa ja ainakin vähän helpompaa kuin ennen. Saa nähdä, saako pöytälaatikkoon vuosia sitten kätkemäni joululaulun ”rääpäle” seuraa jossain vaiheessa. Never say never…