Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 276 s.

7
000 eurolla saa paljon: Salme Malmikunnas avautuu ja kertoo kaiken niin kuin hän sen haluaa muistaa. Miehensä Paavon puhumattomuuden, tyttärensä Helenan onnettomuuden, Maijan avioliiton ja Pekan menestyksen kaupallisella alalla. Mutta kirjoittaako kirjailija tarinan niin kuin on sovittu, ja malttaako hän olla kirjoittamatta siitä, mistä ei saa kirjoittaa? Ja kertooko Salme totuuden?

Nimensä mukaisesti romaani kysyy ihmisen osaa ja vastaa siihen moniäänisesti: runsaan henkilögallerian voimalla se risteilee nykyajassa ja ottaa vauhtia menneestä. tekee synteesiä ostamisen ja myymisen maailmasta, kertoo jotain ikiaikaista työelämästä ennen ja nyt. Se myös väittää, että puhe pyörittää suurta osaa nykyistä liike-elämää. Mutta nyt ei myydä lankaa vaan mielikuvia. Ja kun sanat loppuvat, on tekojen aika.

Oma arvioni: Hotakaisen Ihmisen osa on traaginen, koskettava ja surullinen tarina elämän arvaamattomuudesta. Elämä voi romahtaa yhdessä silmänräpäyksessä. Monipuolinen henkilögalleria mahdollistaa erilaisten selviytymistapojen pohdinnan erilaisten menetysten ja vastoinkäymisten kohdatessa. Kaikilla elämän kolhimilla ihmisillä on oma tarinansa kerrottavanaan. Hotakaisen moniäänisessä kirjassa pohditaan muun muassa sitä, mikä kaikki on loppujen lopuksi kaupan

Vaikka Ihmisen osan pohjasävy onkin alakuloinen, tässäkin teoksessa on Hotakaiselle ominaisia lyhyitä oivalluksia, jotka saavat lukijan nauramaan – ja ennen kaikkea ajattelemaan.  Hotakainen on kiistatta yksi ytimekkään ilmaisun mestareista. Ja mielestäni Ihmisen osa onkin yksi miehen parhaista teoksista. En ihmettele lainkaan, että kirja on ”taipunut” myös teatteriesityksiksi.