Kari Hotakainen: Satukirja

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2004
Kuvitus: Priit Pärn
Sivumäärä: 111 s.

M
aailma syntyy Pakilan Teboilin pienessä nurkkapöydässä. Johtaja tekee kaikkensa löytääkseen sulhaset kolmelle tyttärelleen: kauniille, rumalle ja parturikampaajalle. Sääksjärvelle syntynyt enkeli saa nimekseen Ronkeli, kun ei suostu tekemään silakkalaatikkoa ja eikä pesemään vessaa.

Satukirja on suureksi osaksi kirjoitettu sadun maailman säännöillä, mutta tarpeen tullen muottia korjattu ja tuotu lähemmäksi tätä päivää. Satua ovat nytkin monet asiat, ja satumaisinta arkinen. Tarinan loikka ulottuu oivalluksesta nauruun ja herkkään hetkeen, männynneulasesta tähtiin ja takaisin.

Satukirjan kuvituksesta vastaa virolainen taiteilija Priit Pärn mykistävällä kynällään. Myös tutut jakomäkeläiset Humppa-Veikko, Juntti-Mutteri ja Viluttitanssija tekevät odotetun paluun.


Oma arvioni: Ei ihan perinteisiä satuja ei. Mutta en sitä kyllä odottanutkaan. Hotakaisen saduissa on mukana huumoria, joka tekee niistä helposti lähestyttäviä. Sisällön ymmärtäminen onkin sitten jo ihan eri asia. Minun on jotenkin vaikeaa hahmottaa, kenelle tämä Satukirja on oikein kirjoitettu. Mutta luettua se tuli – ja kirjan kuvitus on ainakin niin erilainen, että sitä ei ihan helposti ”sulata”.