Marko Leino: Saasta

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 513 s.


S
aasta on hyytävä kertomus nykyeurooppalaisista ihmiskohtaloista. Pääosassa on aviopari Mikko ja Tiina, jonka teini-ikäinen tytär Saana on kadonnut ja löydetään surmattuna. Mikko ja Tiina koettavat jatkaa elämäänsä ja avioliittoaan, mutta lapsen kuolema muuttaa kaiken. Mikko alkaa tutkia muidenkin tyttöjen katoamisia. Hän uskoo, että he kaikki ovat jääneet saman sarjamurhaajan satimeen. Koska poliisi ei usko häntä, päättää hän ratkaista asian itse.

Marko Leino on kirjoittanut karmaisevan tutkielman ihmisen pimeästä puolesta ja nyky-yhteiskunnasta, jossa ongelmat ovat maailmanlaajuisia. Mitä tapahtuu kun kaikilla on enää vain välinearvoa ja aikuisista oikeamielisimmälläkin synkeä salaisuus peitettävänään?

Tätä kirjaa ei pysty laskemaan käsistään vaikka lukiessa pelottaa.    

Oma arvioni: Saastaa on toisaalta lähes mahdotonta lukea mutta toisaalta olla lukemattakaan. Suorastaan inhottava tarina etenee nopeatempoisesti, ja kerronta on moniäänistä. Leinon teksti on varsin elokuvamaista, mutta itseltäni juuri tämä elokuva jäisi kyllä todennäköisesti katsomatta. Kirja sai minut useaan kertaan miettimään, missä loppujen lopuksi kulkeekaan hyvän ja pahan välinen ero. En suosittele kirjaa ainakaan niille, jotka karttavat rankkoja lukukokemuksia. Mielestäni kirja oli kuitenkin kaikessa karmeudessaan hyvä. Ennen nukahtamista haluan ehdottomasti lukea jotakin huomattavasti kevyempää.