Martin Panelius, Risto Santti & Jarkko, S. Tuusvuori: Käsikirja

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 768 s.

Käsi on rakenteen taidetta ja liikkeen runoutta.

J
okanainen ja –mies kantaa kaikkien välineitten välinettä rintavyöllään, nauttii sen palveluksista ja erottaa sen pienimmätkin siirrot. Harva kuitenkaan tuntee tätä ruumiinsa osaa. Mikä ihmeen rintavyö?

Ja mikä käsi on? Mitä se pitää sisällään? Miten se toimii? Mistä se on saatu? Kenen lauluja se laulaa? Kuinka se kasvaa? Miksi se uhkaa, viestii ja hellii?

Käsi on kädellisiksi määriteltyjen olentojen tunnuspiirre ja yhteisyyden perusta. Samalla se on kaiken omaksi koetun tae. Kättä varsineen päivineen ja sen yhteispeliä vartalon ja aivojen kanssa tutkii moni erityistiede. Aina silloin tällöin laaditaan kaikille tarkoitettuja yleisesityksiä kädestä, jonka kyvyt leimaavat kaikkea toimintaa… Siksi Käsikirja.

Oma arvioni: Käsikirja on todella kattava ja kiinnostava monitieteinen tiiliskiviteos. Se tuo esille monia sellaisia asioita, joita ei tule edes ajatelleeksi. Tämän kirjan luettuani arvostan kyllä entistäkin enemmän lähes normaalisti toimivia käsiäni. Suosittelen teosta kaikille käsien historiasta, anatomiasta ja toiminnasta kiinnostuneille. Yksi huono puoli kirjassa kuitenkin on; sitä on hankala käsitellä. Painavaan asiaan olisikin miellyttävämpää keskittyä, jos tämä yli 700-sivuinen opus olisi sähköisessä muodossa.