Tommy Tabermann: Elämä ottaa kädestä. Sanoja siitä, mitä ihmisyydeksi kutsutaan

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 355 s.

T
ommy Tabermann (1947–2010) oli väsymätön hyvyyden matkasaarnaaja, joka yhä uudelleen muistutti meitä välittämisen ja toisen kunnioittamisen tärkeydestä. Tabermann puolusti ihmisen oikeutta tulla rakastetuksi omana itsenään.

Hyvyyden vaatimus kulkee kantavana teemana läpi koko Tabermannin laajan tuotannon. Rakastettu kirjailija jaksoi loppuun saakka vaatia meitä olemaan heikomman puolella. Elämä ottaa kädestä on rakkaudella koottu kokoelma Tabermannin runoja, puheenvuoroja ja proosatekstejä. Kirjassa vuorottelevat hauskat, viisaat ja vakavat tekstit, joiden taustalta nousee vahva toisen ihmisen kunnioittamisen sanoma. Teoksen puhuttelevat alkusanat on kirjoittanut Jaakko Heinimäki.

”Elämä on loppujen lopuksi pirun yksinkertaista.”(Tommy Tabermann)

Oma arvioni: Kauniita ja viisaita sanoja ihmisyyden ytimestä. Hieno kokoelma Tabermannin hyvin aikaa kestäviä ja monimuotoisia tekstejä. Toisten ihmisten kunnioittamisen vaatimus on varsin ajankohtainen tälläkin hetkellä. ”Hyvyyden ja kauneuden etsintä on osa ihmisen perusolemusta. Julmuus ja rumuus, jota niin runsaasti on tarjolla, ovat merkki siitä että jokin on rikki. Hyvyyden ja kauneuden kaipuu on terve merkki ihmisessä”, kirjoitti Tabermann. Kuinka hyvin tuo ajatus sopiikaan tähän päivään. Toivoa todella sopii, että hyvät ihmiset tulisivat kaapista ulos, kuten Tommykin aikanaan halusi. Mielestäni tämä kirja ei todellakaan kulu loppuun kertalukemalla. Suosittelen lämpimästi.