Johanna Hurtig & Mari Leppänen (toim.): Maijan tarina - Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö yksilön ja yhteisön traumana

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2012
Sivumäärä: 128 s.

V
anhoillislestadiolaisen Maijan lapsuus särkyi jo varhain, kun hän joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Siitä alkanutta traumaattista tapahtumasarjaa pahensi perheessä ja lähiympäristössä vaikuttanut vaikenemisen kulttuuri, joka mahdollisti hyväksikäytön jatkumisen. Tässä kirjassa Maija kertoo lapsena koetusta seksuaalisesta väkivallasta sekä sen torjumisesta, unohtamisesta ja palautumisesta mieleen aikuisena. Yritykset purkaa lapsuuden tapahtumia oman lähipiirin ja uskonyhteisön kanssa johtivat uudenlaisiin vaikeuksiin.

Maijan lisäksi teoksessa kirjoittavat eri alojen asiantuntijat. Heidän teksteissään tarkastellaan traumatisoitumisen ja toipumisen prosessia, uskonnollisen yhteisön ja väkivallan kytköksiä, uskon ja moraalin välistä yhteyttä sekä hyväksikäytöstä puhumista ja siitä vaikenemista. Kokonaisuutena teos on vahva yhteiskunnallinen puheenvuoro mutta myös kertomus uskosta, rohkeudesta ja selviytymisestä.

Oma arvioni: Maijan tarina on todella järkyttävää luettavaa. Tuntuu kamalalta, kun lapsen hätää ei kuulla eikä hänen kokemaansa väkivaltaa uskota todeksi. On hienoa, että lasten hyväksikäytöstä on vihdoinkin alettu puhua myös uskonnollisten yhteisöjen piirissä. Tarina osoitti, että pahoistakin traumoista voi selviytyä, kunhan niistä uskaltaa puhua ja niihin suhtaudutaan vakavasti.

Maijan tarina valittiin vuoden 2012 kristilliseksi kirjaksi.