John Verdon:Murhakierre

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2013
Englanninkielinen alkuteos: Let the Devil Sleep
Suomentanut: Marja Luoma
Sivumäärä: 604 s.


Dave Gurney ratkaisee 3

V
anhan ystävän pyynnöstä Dave Gurney suostuu auttamaan nuorta toimittajaopiskelijaa, joka haluaa tehdä tv-sarjan 90-luvun kuuluisimman sarjamurhaajan, ”Hyvän paimenen”, uhrien perheistä. Edelleen vapaalla jalalla kulkevan Hyvän paimenen tapauksesta on kymmenessä vuodessa tullut kriminologisen tutkimuksen malliesimerkki, josta kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä. Ja väärässä, toteaa Gurney perehtyessään aineistoon.

Huomio herättää Hyvän paimenen henkiin. Gurney paneutuu murhiin ja huomaa pian, että ainoa tapa saada ovela murhaaja kiinni on asettua itse syötiksi. Yrittäessään selvitä hengissä ja ratkaista arvoituksen Gurneyn on turvauduttava kolmen ihmisen apuun: intuitiivisesti viisaan vaimonsa Madeleinen, kaikkia auktoriteetteja halveksivan mutta viekkaan etsivän Jack Hardwickin ja poikansa Kylen, joka on palannut Gurneyn elämään lämmöllä ja tunteella.


Oma arvioni: Verdon jatkaa Numeropelissä aloittamiaan ja Sokkoleikissä jatkamiaan älykkään arvoituksellisia murhamysteerejä, jotka haastavat lukijansa käyttämään myös omia harmaita aivosolujaan. Valitettavasti tämä kolmas osa jäi kuitenkin mielestäni edeltäjiään vaisummaksi. Koukuttavuus ei ollut läheskään samaa luokkaa kuin edellisissä Verdonin teoksissa.  Kaikesta huolimatta voin suositella näitä Dave Gurney –dekkareita kaikille nokkelan jännityksen ystäville.