John Verdon: Tappakaa Peter Pan

Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2014
Englanninkielinen alkuteos: Peter Pan Must Die
Suomentanut: Marja Luoma
Sivumäärä: 596 s.


Dave Gurney ratkaisee 4

C
arl Spalter, miljonääri ja menestyvä poliitikko, on ammuttu äitinsä hautajaisissa, ja hänen leskensä Kay on tuomittu teosta – poliisista pois potkitun Jack Hardwickin mielestä väärin perustein. Gurney on pahasisuiselle ja kapinalliselle Hardwickille vastapalveluksen velkaa, joten hän ryhtyy tutkimaan tapausta auttaakseen tätä pääsemään yksityisetsivän uran alkuun. Nopeasti käy ilmi, että tapaukseen liittyy kummallisia piirteitä, varsinkin pelottava ja eriskummallinen murhaaja, jota lapsenomaisen ulkonäkönsä perusteella kutsutaan nimellä Peter Pan – ja Taikuri, koska hän toimii puhtaasti omien sääntöjensä mukaan, mutta onnistuu aina. Ja joka luotettavien lausuntojen mukaan on pähkähullu.

Järjestäytynyt rikollisuus, pakkomielteiset poliisit, vallanhaluiset poliitikot ja ammattirikollisten maineenhallinta yhdistyvät keitokseksi, jossa lukuisat murhat peittävät alleen patologisen pahuuden, ja monitahoisen valheiden verkon alta paljastuu lopulta totuus, joka on sekä yksinkertainen, karmiva että täysin odottamaton kaikille paitsi Gurneylle.

Oma arvioni: Verdon jatkaa verkkaisella tyylillään, mutta eipä se minua haittaa. Pidän ”tiiliskivikirjoista” ainakin siinä mielessä, että lukeminen ei lopu ihan heti, vaikka nopeasti kirjoja usein ahminkin. Pidän siitä, että jännitys pysyy yllä loppuun asti – ja sen Verdon teki jälleen. Pidän Verdonin tyylistä mässäillä psykologisella jännityksellä veren ja raakuuden sijaan.