Kate Atkinson: Joka lapsia ja koiria rakastaa

Kustantaja: Schildts & Söderströms
Julkaisuvuosi: 2015
Englanninkielinen alkuteos: Started Early, Took My Dog
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Sivumäärä: 398 s.

P
äivä leedsiläisessä ostoskeskuksessa soljuu tavanomaisena, kunnes turvallisuuspäällikkö Tracy Waterhouse saa silmiinsä tuskaisesti itkevän pikkulapsen. Hetken mielijohteesta, hädissään, hän tulee tehneeksi kaupan, jonka hintaan hän ei ole vähimmässäkään määrin varautunut. Tasainen arki kääntyy ylösalaisin: jokaisen seuraavan askelen Tracy saa ottaa uhattuna ja peläten.

Tahoillaan Tracyn kohtalokasta edesottamusta todistavat iäkäs näyttelijätär Tilly, joka horjahtelee oman katastrofinsa partaalla, sekä ex-poliisi Jackson Brodie, joka on palannut kotiseudulleen. Kaikki kolme saavat huomata, miten menneisyys ottaa tilaa nykyisyydessä ja miten niin vanhemmuuden kuin vanhenemisenkin kysymykset yhä uudelleen vaativat vastauksia. Heidän tiensä risteävät, eikä yksikään hyvä teko jää rankaisematta.

Oma arvioni:
Kate Atkinson uusimman dekkarin juonenkäänteet ovat yhtä yllättäviä kuin kirjan henkilöhahmotkin. Atkinson osoittaa jälleen kerran kerronnanlahjansa. Asioita tarkastellaan terävän eettisesti mutta samalla kuitenkin lämminhenkisellä ja viisaalla otteella.