Kimmo Takanen: Päästä irti. Vapaudu läsnäoloon

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 234 s.


Päästä irti on tunnelukoista menestysteoksen kirjoittaneen terapeutti Kimmo Takasen uutuus. Se tarkastelee suosittua läsnäolon teemaa uudenlaisesta näkökulmasta ja tarjoaa uusia keinoja tunnelukkojen avaamiseen.

Menneisyys elää meissä tunnelukkojen kautta. Niiden vuoksi toimimme usein lapsenkaltaisesti: välttelemme, lamaannumme tai hyökkäämme - vain selvitäksemme epämukavista tunteistamme. Menneisyytemme ei anna meidän elää täydesti tätä hetkeä.

Kun opimme tuntemaan menneisyytemme, on aika päästää siitä irti. Päästämällä tietoisesti irti menneestä ja ottamalla aikuismaisen vastuun hyvinvoinnistamme - tässä ja nyt - vapaudumme elämään läsnäolevaa ja tasapainoista arkea.

Oma arvioni: Kiinnostava, tietoiseen läsnäoloon johdatteleva kirja, joka on mielestäni varsin tervetullut puheenvuoro ”nytkun –elämän” puolesta ”sitkun –elämän” sijaan. Teoksen keskeinen sanoma tiivistyy mielestäni hyviin seuraavassa sitaatissa:

”Läsnäoleminen ei koskaan ole passiivisuutta, antautumista tai lamaantumista vaan valppautta, havainnointia ja aktiivisuutta. Sen tarkoitus on johdattaa meidät tietoisen toiminnan äärelle, tekemään asioita, jotka ovat todella tärkeitä hyvinvointimme kannalta, kullakin hetkellä” Ja mikäli kirjailijan sanaa on uskominen, kallein mahdollinen aarteemme on ikuinen nykyhetki.