Tommi Parkko (toim.): Runon vapaus: Syventävä opas runouden kirjoittamiseen ja lukemiseen

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 184 s.

R
unokirjoja julkaistaan enemmän kuin koskaan ja uudenlaiset runouden tyylit ovat saaneet tuulta siipiensä alle. Runoutta sivuaviin keskusteluihin osallistutaan usein kiivaastikin. Myös runokurssien määrä on lisääntynyt. Runoutta käsittelevää kirjallisuutta on julkaistu kuitenkin melko vähän.

Runon vapaus – syventävä opas runon kirjoittamiseen ja lukemiseen on tietoteos ja oppikirja, joka tarjoaa työvälineitä niin runon kirjoittajalle kuin lukijallekin. Teoksen artikkelit tarkastelevat runon kirjoittamista useasta eri lähtökohdasta: modernismin kehityksestä runon editointiin, kirjoitusprosessista visuaaliseen runouteen sekä kirjoittamiseen sosiaalisena toimintana.

Runon vapaus perustuu runoilijoiden ajatuksiin ja heidän kieleensä. Kirjan kirjoittajia ovat Tommi Parkko, Jukka Koskelainen, Kristian Blomberg, Juha Kulmala, Tiina Lehikoinen ja Miia Toivio.

Oma arvioni: Minä ”runoilijan raakile” ainakin sain tästä teoksesta monia ajattelua avartavia ideoita. Suosittelen kirjaa kaikille runouden ystäville - oletpa sitten lukijan tai kirjoittajan roolissa.