Päivi Kannisto & Santeri Kannisto: Vapaana elämisen taito

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 176 s.

I
hmiset syntyvät vapaina, mutta vapaus hukkuu helposti työelämän vaatimuksiin, asuntolainoihin ja muiden mielistelyyn. Mutta entä jos tämä olisi elämäsi viimeinen päivä - eläisitkö sen toisin? Miksi et nyt ole vapaa elämään niin kuin haluat?

Vapaana elämisen taito vie maailmalle tutustumaan vapauden ulottuvuuksiin: Serbialaisen Slobodanin parvekkeella puhutaan kansallisuusaatteesta ja vapaudesta elää ilman kotimaata. Jamaikalaisessa siirtomaalukaalissa harkitaan hyppäämistä kaikkea hallitsevan talouden ulkopuolelle. Himalajan vuorilla pohditaan, miten ihminen voi päättää omasta elämästään ja pitää silti omat mielipiteensä. Lopulta keinutaan nicaragualaisen samaanin pihalla riippumatossa ja keskustellaan vapaan elämän sallimisesta kanssaihmisille.

Vapaana elämisen taito risteyttää erilaisia elämäntarinoita, suurten ajattelijoiden pohdintoja ja nykyelämänkriittistä tarkastelua. Se kysyy, onko vapaus avain onneen. Kirjan avulla jokainen voi elää omaa elämäänsä vapaammin - ja löytää jotain ehkä jo kadottamaansa.

Oma arvioni: Kirjassa esitetyistä näkemyksistä voi olla montaa mieltä, mutta tämän kirjan luettuasi alat todennäköisesti kyseenalaistaa monia vallitsevia  asioita. Kirjan keskeinen sanoma tiivistyy mielestäni hyvin seuraavassa sitaatissa:


”Kun olet seuraavan kerran tuomitsemassa jonkun toisen elämänvalintoja, muistuta itseäsi siitä etteivät omat ratkaisusi olen sen oikeampia ja eettisempiä. Mikset eläisi ja antaisi toisten elää?”