Raimo Siltanen: Löytöretki Espanjaan

Kustantaja: Media Maker
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 380 s.

E
spanjan kulttuurinen reservi on suunnaton ja suurelta osin meille suomalaisille tuntematon. Tässä uudentyyppisessä Espanja-kirjassa meidän suomalaisten etupäässä rantalomakohteena tuntemaa maata lähestytään useista eri näkökulmista.

Löytöretki Espanjaan on jokaisen hispanistin perusteos, joka tarjoaa kattavan läpileikkauksen myös kaikille niille, jotka haluavat syventää käsitystään tästä kiehtovasta maasta. Kirjassa tutustutaan Espanjan historiaan, kulttuuriin, nyky-yhteiskuntaan ja eri alueiden ominaispiirteisiin. Teos näyttää lukijalle Espanjan todelliset, monimuotoiset kasvot perehdyttäen lukijan alueen arkkitehtuuriin, kirjallisuuteen, maalaustaiteeseen sekä musiikkiin. Alonsoa, Iniestaa ja Nadaliakaan ei unohdeta. Toisaalta kirja kertoo espanjalaisesta kulttuurista pienellä k:lla sukeltaessaan espanjalaiseen elämänmenoon, ihmisten arkeen ja juhlaan.

Kirjan taustaryhmässä on ollut mukana muun muassa kaksi Aalto-yliopiston espanjan lehtoria. Löytöretki Espanjaan on uniikki, erilainen kirja Espanjasta, sillä tällaista perusteosta maasta ei ole aiemmin tehty.

Tämä e-kirja on myös siinä suhteessa poikkeava, että se sisältää runsaasti erilaisia linkkejä, esimerkiksi paikkatietolinkkejä karttoihin sekä linkkejä niin relevanteille internet-sivuille kuin kirjan omiin sisältöihin. Musiikkiyhteyksissä on linkkejä käsiteltäviin kappaleisiin ja artistien tuotantoon. Tällä tavalla integroitu musiikki antaakin kirjalle aivan uuden ulottuvuuden. Musiikkilinkit on tehty suoratoistopalvelu Spotifyn sivuille, jonka soittimen lukijalaite tarvitsee musiikin toistaakseen.

Oma arvioni: Tämä on loistava kirja kaikille Espanjasta kiinnostuneille. En todellakaan kadu teoksen ostoa, sillä kertalukemalla tämä kirja ei pääse oikeuksiinsa. Tämän opuksen pariin on mukava palata aina silloin tällöin. Tätä kirjaa lukiessa saa myös mainiosti kuvan siitä, millainen uusi nykyaikainen oppikirja voisi parhaimmillaan olla.