Hannu Väisänen: Piisamiturkki ja muita kertomuksia

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 287 s.R
akastetun kertojan omakohtaiset, lämpimän humoristiset tarinat avaavat koskettavia ja yllättäviä ihmiskohtaloita ympäri maailman. Kirjan erikoisissa kertomuksissa tavataan muun muassa sukupuolenvaihdosleikkauksesta haaveileva ikääntyvä sekatavarakauppias, ydinsukellusveneeseen miehelleen viestejä kirjoittava upseerinrouva sekä vanhaa pornografiaa harrastava herrasmies Brooklynista.

Anteron tarinaakin sivutaan, kun koto-Suomessa vuosien jälkeen tapaamaan piisamiturkkia käyttävää äitipuolta, joka asuu yksinään, talo täpötäynnä tyhjiä viilipurkkeja.

Oma arvioni: Väisäsen omaperäisiä tarinoita yhdistävänä teemana on erilaisuus ja ulkopuolisuuden tunteen kokeminen. Yksinäisyys satuttaa ja iloa ei ole helppo löytää. Vaikka kertomuksissa perussävy on tumman melankolinen, kerronta on kuitenkin lempeän lämminhenkistä, eikä huumorikaan ole onneksi täysin hautautunut surun alle. Kirja tarjosi kiehtovan kierroksen eri puolille maailmaa. Sitä voikin hyvin suositella kirjailijan tavoin kosmopoliiteille lukijoille. Ja kirja päivässä tahti jatkuu edelleen, kun lukuhaastetta on takana lähes viikko.