Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin?

Kustantaja: SKS Kirjat
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 294 s.

Osaako koira hävetä tekosiaan? Miksi rotat nauravat? Kuinka kauas ulottuu norsun muisti?

E
läinten kognition eli mielen toiminnan tutkimus on edistynyt viime aikoina nopeasti. Tämä ainutlaatuinen kirja eläinten kokemusmaailmasta on eläinten ystävälle uusimman tiedon aitiopaikka. Se kertoo, millä eläimillä on kyky kokea tunteita, miksi yksinkertaisetkin otukset oppivat monimutkaisia asioita ja millaisia meille tuntemattomia aisteja eläimillä on.

Kirjan tosielämän tapaukset antavat käytännön vinkkejä muun muassa kissojen ja koirien käyttäytymisen ymmärtämiseen. Villieläinten elämästä selviää esimerkiksi, mitä karhut, korpit ja miekkavalaat pystyvät oivaltamaan ja miksi leikkiminen on luonnossa yleisempää kuin moni tietää. Kirjan yllättäjiä ovat myös oppivaiset kalat ja työvälineitä valmistavat papukaijat.


Teos antaa eläinten kokemusmaailmasta ajantasaisen kokonaiskuvan. Teos on kiehtovaa, kaunista ja tärkeää luettavaa jokaiselle.

Oma arvioni: Tämä Tieto-Finlandia -ehdokas 2015 hämmästyttää, yllättää ja hymyilyttääkin. Kirja tarjoaa varsin kiinnostavia ja yksityiskohtaisia tieteellisesti tutkittuja tietoja eri eläinten mielen toiminnoista ja niiden käyttäytymisestä. On kiehtovaa lukea muun muassa aistien moninaisuudesta eläinkunnan edustajien keskuudessa. Teos on mielestäni varsin perusteellinen yhteenveto siitä, mitä eläinten kokemusmaailmasta nykyään tiedetään. Hienoa on sekin, että jatkoa on luvassa Suosittelen kirjaa kaikille eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneille.