Jenni Kirves: Aino Sibelius. Ihmeellinen olento

Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 288 s.


A
ino Sibeliuksessa ruumiillistuu suomalaisen taiteen kultakauden ja itsenäisyystaisteluiden henki, fennomania ja hengen sivistys ihmisen mittana. Aino oli ankkuri Jannensa elämässä, mutta hän ei suinkaan tuntenut uhraavansa itseään miehensä taiteelle vaan koki olevansa etuoikeutettu, kun sai olla osa tämän jumalaista musiikkia.

Ihmeellinen olento purkaa myyttiä itseään uhraavasta muusasta ja näyttää lukijalle Sibeliukset, joiden suhde oli maailmallisen myrskyisä sekoitus intohimoa ja yhteensulautumista. Jannen tehtävä oli turvata perheen toimeentulo ja Ainon työnä organisoida kaikki muu, tiukimpina aikoina elättääkin perhe puutarhallaan.

Kirja piirtää kuvan inhimillisestä ja usein ristiriitaisestakin naisesta, joka jaksoi kannatella perheensä läpi taloudellisten ja henkisten vaikeuksien. Toisinaan Ainolta saattoivat loppua usko ja toivo mutta rakkaus ei milloinkaan.

Oma arvioni: Jenni Kirves valottaa Aino Sibeliuksen elämää ja persoonaa intiimin elämänmakuisella otteella kaunistelematta mutta samalla kauniisti. En ole yleensä kirjeromaanien ystävä, mutta tässä teoksessa toisiaan rakastavien ihmisten kirjeenvaihto antoi kirjalle erityisen, varsin intiimin ja paikoitellen lähes runollisen, sävyn. Aino Sibelius osoittautui teoksen nimen mukaisesti ihmeelliseksi olennoksi, samanaikaisesti vahvaksi ja herkäksi naiseksi, joka koki olevansa etuoikeutettu saadessaan elää Jannensa kanssa ja tukea tämän isänmaalle merkittävää sävellystyötä.


Suosittelen kirjaa todella lämpimästi kaikille Sibeliuksen musiikin ystäville, sillä kirjaa lukiessa on mahdotonta olla miettimättä, olisiko Janne kyennyt säveltämään mestariteoksiaan ilman Ainoaan.  Rohkenen vahvasti epäillä. Kokonaisuudessaan upea kirja kaunista kantta ja kuvasivuja myöten.