Jørn Lier Horst: Suljettu talveksi

Kustantaja: Sitruuna
Julkaisuvuosi: 2015
Norjankielinen alkuteos: Vinterstengt
Suomentanut: Tiina Sjelvgren
Sivumäärä: 354 s.

S
yksyinen sumu peittää Stavernin rannikkomaiseman kuin huopa. Kesämökkien pimeät ikkunat tuijottavat sokeina kohti lyijynharmaata merta. Ove Bakkerud aikoo viettää viimeisen rauhallisen viikonlopun mökillään ennen kuin laittaa paikat talvikuntoon. Mutta kun hän saapuu mökille, paikka on sekaisin murtovarkaiden jäljiltä. Naapurimökistä löytyy lisäksi miehen ruumis.

Rikoskomisario William Wisting on nähnyt irvokkaita murhia aiemminkin, mutta mitään tällaista hän ei ole nähnyt vielä koskaan. Aivan kuin tekijänä olisi joku, jolla ei ole mitään menetettävää. Wistingin oloa ei helpota sekään, että hänen tyttärensä Line asettuu asumaan vuononsuulla sijaitsevaan mökkiin. Huolet lisääntyvät, kun luodoilta löytyy lisää silvottuja ruumiita. Ja taivaalta alkaa putoilla kuolleita lintuja…

Oma arvioni: On todella harmillista, että kirjasarjan suomentamista ei aloiteta alusta – eikä edes alkupäästä. Olisipa kiinnostavaa tietää, miksi tällaiseen keskeltä aloittamiseen on päädytty tämän dekkarisarjan kohdalla. Kysymys kun on sekä tuotteliaan että palkitun kirjailijan teoksista.

Suljettu talveksi on mielestäni ihan laadukas poliisidekkari, jonka päähenkilönä on kokenut ja suhteellisen seesteiseltä vaikuttava poliisimies, jonka työmoraali on moitteeton. Henkilöhahmot ovat uskottavia, poliisintyönkuvaukset tarkkoja. Tyypilliseen pohjoismaiseen tapaan kirjassa otetaan myös kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin. Juoni oli monitasoinen, mutta kaiken kaikkiaan kuitenkin suhteellisen yllätyksetön. Jos ja kun tätä sarjaa suomennetaan enemmän, tulen varmasti lukemaan sitä lisää. Suosittelen sinullekin.