Marja-Liisa Heino: Astuit väärään autoon

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 252 s.

Todenmukainen ja psykologisesti oivaltava rikosromaani

P
imeältä kylätieltä löytyy yliajetun miehen ruumis. Henkilöpapereista selviää, että henkilö on juuri vankilasta vapautunut Otto-Petteri Saarinen: seksuaalirikollinen, jonka teot nousivat lööppeihin ja jonka uhrit vieläkin toipuvat kokemastaan,

Tapausta tutkii rikosylikonstaapeli Karli Eerola, laulavan romanitähden poika, jonka vuoro on jälleen suunnata valokeila Saarisen uhreihin ja näiden omaisiin. Tapaus ei ole omiaan rauhoittamaan hyvätapaiseksi kristityksi kasvatetun Karlin mieltä eivätkä isän juopuneet puhelut lohduttamaan poikamiehen öitä.

Astuit väärään autoon on rikosromaani kahdesta sovituksen kumppanista: häpeästä ja kunniasta. Se antaa äänen sekä rikoksen uhrille että sen tekijälle. Rikoksen voi sovittaa, mutta voiko sitä hyvittää?

Oma arvioni: Omaperäinen psykologinen rikostarina, joka ei päästä lukijaansa helpolla. Heinon kerronta on oikeastaan kaikkea muuta kuin suoraviivaista. Vaikka kirjan tapahtumat ovat aika tavallisia, teoksessa on siitä huolimatta läsnä vahvasti ennakoimattomuus. Kirjaa voi suositella erilaista rikosromaania etsiville lukijoille.