Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 285 s.


L
ahjakkaan nuoren kirjoittajan maaginen esikoisromaani juuriltaan revitystä perheestä, mahdottomasta rakkaudesta, kuolemanpelosta ja kauniista kissasta.

Tyttö varttuu Jugoslavian maaseudulla, missä naisen arvo mitataan työnteossa ja kyvyssä miellyttää miestä. Häiden jälkeen hänen asemastaan ei ole epäilystäkään. Kun koko liittovaltio hajoaa perheen ympäriltä, elämää uudessa kotimaassa alkavat hallita pelko ja häpeä.

Hänen poikansa kasvaa kylmään maahan, missä muualta tullutta käsketään tyytymään vähään ja olemaan kiitollinen. Hän ostaa itselleen kuningasboan, ja baarista löytyvä oikukas kissa johdattaa hänet vavisuttavalle matkalle menneisyyden kerroksiin.

Oma arvioni: Vahva ja vakuuttava esikoisteos, joka sekä kehrää että kuristaa samanaikaisesti. Kirja on koskettavan raadollinen kuvaus siitä, miltä tuntuu, jos ei ole oikein mitään eikä edes tiedä mihin kuuluu. Kissani Jugoslavia on monitasoinen kertomus ulkopuolisuudesta, häpeästä, kulttuurisista eroista – mutta myös rakkaudesta. Kirjan maagisuus piilee mielestäni kissoissa, mutta käärme sai sen sijaan ihoni kananlihalle. Tätä ajatuksia herättävää palkittua teosta voin suositella kaikille omaleimaista tarinaa etsiville ja ennakkoluulottomille lukijoille.