Anja Lampela: Lankarullatyttö – autismilapsen tarina

Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 224 s.


L
ankarullatyttö on kertomus autistilapsesta ja hänen perheestään. Se on kertomus rakkaudesta, ymmärtämisestä, väärinymmärtämisestä, syyllisyydestä, totuuksista ja valheista.

”Mutta nyt sana lausuttiin ääneen. Se jysähti päällemme kuin pommi. Eyvind haroi hiuksiaan, katse harhaili kunnes osui paksuun lääkeoppaaseen neurologin pöydällä. Hän tarttui kirjaan ja paiskasi sen kohti lasiovista tarvikekaappia. Yksi laseista helähti sirpaleiksi lattialle. Eyvind lysähti istumaan, kätki kasvot käsiinsä ja alkoi ulista. Painoin hänen päänsä vatsaani vasten ja aloin itsekin itkeä. Neurologi kuivasi silmälasejaan ja kääntyi katsomaan ikkunasta ulos.
Vain Isla istui pikkutuolissaan hiljaa.”

Lapsen autismidiagnoosin jälkeen suomalaisen Iisan ja norjalaisen Eyvindin perheidylli alkaa säröillä. Luottamuksen sijaan tulee salailu ja totuuden korvaa valhe. Enää Isla ei olekaan perheessä ainoa, jonka ajatukset jäävät arvoituksiksi. Pelastaakseen perheensä Iisa on valmis rikkomaan sen, mutta mitä sirpaleet tuovat mukanaan?


Oma arvioni: Elämänmakuinen, rehellisen avoin fiktiivinen kertomus autistisesta tytöstä ja hänen perheestään. Tarina eteni sujuvasti ja kertomuksessa oli myös yllättäviä käänteitä. Kirjaa oli miellyttävä lukea myös hyvän kielellisen ilmaisun vuoksi. Lankarullatyttöä voi suositella oikeastaan ihan kenelle tahansa, mutta etenkin sellaisille lukijoille, jotka haluavat lisätä ymmärrystään autismin kirjoon liittyen.