Drago Jančar: Sinä yönä näin hänet

Kustantaja: Mansarda
Julkaisuvuosi: 2015
Sloveeninkielinen alkuteos: To noč sem jo videl
Suomentanut: Kari Klemelä
Sivumäärä: 202 s.


V
eronikaa ei kukaan voinut valvoa. Kun hän päätti jotain, sitä oli mahdoton estää. Jos hän päätti mennä junalla Sušakiin, hän meni. Jos hän halusi koiranpennun tai siamilaisen kissan sijasta alligaattorin, hän hankki alligaattorin. Ja jos hän halusi ottaa ratsastuksenopettajansa, niin hän otti.

Romaani kertoo nuoren Veronikan elämästä Jugoslaviassa toisen maailmansodan edellä ja sen aikana. Aikana, joka tempasi mukaansa sekä historian vakaumukselliset osanottajat että ne, jotka eivät ymmärtäneet tapahtumia vaan olisivat mieluummin eläneet ”vain” omaa elämäänsä.

Pienen slovenialaisen vuoristolinnan valtiatarta muistelee ensin Jugoslavian kuninkaallisen armeijan upseeri Palmanovan vankileirissä 1945. Pari vuotta sodan jälkeen tarinaa jatkavat tyttärensä paluuta odottava, muistoihin vajonnut äiti, Wehrmachtin sotilaslääkäri ja perheen uskollinen taloudenhoitaja. Viimeisenä pohdiskelee iäkäs partisaani, jo nykypäivän näkökulmasta. Jokainen heistä rakasti tai ihaili tätä elämäniloista ja itsenäistä naista ja vaikutti hänen kohtaloonsa, tahtoen tai tahtomattaan. Kaikille jäi kuitenkin arvoitukseksi, mitä Veronikalle tapahtui ja - miksi.

Sinä yönä näin hänet on Slovenian arvostetuimman ja kansainvälisesti tunnetuimman prosaistin Drago Jančarin mestariteos.

Oma arvioni: Sinä yönä näin hänet on tarina menetetystä rakkaudesta. Kirjailijan mukaan tarina on tosi, mutta kirjassa historian tapahtumia on toki jonkin verran maustettu. Vaikka kirjan aihe ei minua erityisemmin kiinnostanutkaan, oli virkistävää lukea välillä jotakin hieman erilaista. Enpä muista, olenko aiemmin tutustunut slovenialaisen kirjailijan tuotantoon.