Juhani Mattila: Herkkyys ja sosiaaliset pelot

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 231 s.M
iksi meitä jännittää? Sydän tykyttää, kädet hikoavat ja puna alkaa nousta kasvoille - tuttu tilanne? Jännittäminen on tavallista tilanteissa, joissa kokee joutuvansa muiden huomion kohteeksi. Normaali jännittäminen voi joskus muuttua sosiaaliseksi peloksi ja rajoittaa elämää.

Yllättävän usein sosiaaliset pelot ovat seurausta ihmisen herkkyydestä. Aisteiltaan ja tunteiltaan herkät ihmiset tekevät tarkkoja havaintoja ja reagoivat voimakkaasti jopa tiedostamattomiin ärsykkeisiin. Tällainen sensitiivisyys koetaan helposti häpeälliseksi ja se voi heikentää itsetuntoa, varsinkin kun nykyisin ihaillaan ulospäinsuuntautuneisuutta ja esiintymisrohkeutta. Herkkyyttä ei kuitenkaan pidä piilottaa. Se on osa älykkyyttä ja tärkeä voimavara yksilölle ja yhteisölle.

Oma arvioni: Pidin kirjan myönteisestä sävystä. Herkkyys kun tuntuu olevan tänä päivänä monessa yhteydessä vika tai ainakin sellainen ominaisuus, josta olisi päästävä eroon oikeastaan keinolla millä hyvänsä. Sama pätee jännittämiseen ja vaikkapa ujouteen. Jännittämistä on toki hyvä pyrkiä hallitsemaan, jos se rajoittaa liiaksi yksilön sosiaalista elämää,

Jos esiintyminen jännittää tai tunnistat olevasi herkkä, sinun kannattaa ehdottomasti lukea tämä tietoa ja tukea tarjoava kirja.