Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 266 s.

”Aiemmin ruvet olivat karisseet pois ja alta olivat paljastuneet samat sileät kasvot kuin ennenkin. Luulin, että niin tapahtuisi nytkin."


K
asvonsa menettänyt mies on sydäntäraastava mutta toivoa ihmisyyteen valava tositarina miehestä, joka ei enää koskaan pääse pakoon muiden katseita.

Valloilleen päässeet herpesvirus ja bakteeri olivat riistää Helsingin Sanomien toimittajan Kimmo Oksasen hengen mutta tuhosivatkin "vain" hänen kasvojensa kudokset ja ihon. Mistä löytää elämänilo ja -rohkeus, kun jokainen vilkaisu peiliin muistuttaa, ettei paluuta entiseen ole? Entä kuinka tottua tuijotukseen?

Kasvonsa menettänyt mies on koskettava kertomus kärsimyksestä ja herättää kunkin meistä miettimiään omaa inhimillisyyttämme ja suvaitsevaisuuttamme. Elämän aallonpohjasta takaisin pinnalle ponnistanut Oksanen tutkailee ihmisen eloa — perhettä, seksiä, työtä, vapaa-aikaa — riipivän tarkkanäköisesti ja lakonisen humoristisesti.

Oma arvioni: Kirja, jota on vaikea laskea käsistään ennen kuin viimeinen sivukin on luettu. Antaa paljon ajateltavaa etenkin tänä päivänä, jolloin ollaan monessa yhteydessä varsin ulkonäkökeskeisiä. Suosittelen tämän kirjan lukemista ihan jokaiselle.