Lene Kaaberbøl & Agnete Friis: Hiljainen, huomaamaton murha

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2014
Tanskankielinen alkuteos: Et stille umaerkeligt drab
Suomentanut: Aino Ahonen
Sivumäärä: 450 s.

Nina Borg –sarja jatkuu

K
aksi köyhää romanipoikaa etsii Pohjois-Unkarissa sijaitsevan, venäläisten jälkeensä jättämän sotilassairaalan raunioista vanhoja laitteita ja aseita, joita he voisivat myydä. Se, mitä he lopulta löytävät, on kuitenkin jotain paljon vaarallisempaa. Löytö herättää kiinnostusta internetissä, ja toinen pojista lähtee suuren rahan toivossa kohti Tanskaa.

Unkarin turvallisuuspalvelu on kuitenkin päässyt verkkoliikenteen jäljille ja varoittaa Tanskan suojelupoliisia, jolla on kohta täysi työ yrittää ehkäistä katastrofi, jonka kaltaista ei ole ennen koettu ja jonka seurauksia on vaikea kuvitella.

Samaan aikaan sairaanhoitaja Nina Borg yrittää auttaa Tanskaan tulleita Unkarin romaneita, jotka asuvat vanhassa autokorjaamossa. Useat heistä ovat sairastuneet mystisesti, ja he salaavat selvästi jotakin. Vähitellen Ninalle selviää, kuinka suuren riskin sairaat ja epätoivoiset ihmiset ovat valmiita ottamaan, jos heille tarjotaan pienikin mahdollisuus onneen ja uuteen elämään.

Oma arvioni: Hiljainen, huomaamaton murha ei todellakaan päästänyt lukijaansa helpolla, niin kuin ei sarjan aloitusosakaan. Kirjan päähenkilöllä on niin vahva halu auttaa hädässä olevia ihmisiä, että hän on valmis vaarantamaan aivan kaiken. Jännitystä ei kirjasta todellakaan puuttunut. Tämä kirja jätti mieleen muutamia kutkuttavia kysymyksiä, jotka saavat toivottavasti vastauksensa sarjan seuraavassa osassa.