Marie Hermanson: Hämäränmaa

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2015
Ruotsinkielinen alkuteos: Skymningslandet
Suomentanut: Jaana Nikula
Sivumäärä: 299 s.Hämäränmaassa on toiset säännöt

R
änsistyneessä kartanossa istuu iäkäs Florence tikittävien kellojen ympäröimänä. Hänen oma sisäinen kellonsa on kuitenkin pysähtynyt vuoteen 1943, nuoruuteen.

Hänen ympärilleen ilmestyy joukko nuoria palvelusväeksi. Emäntä tarjoaa heille jotain, mihin yhteiskunta ei ole kyennyt: asunnon ja palkan, joka riittää elämiseen. Kartanossa nuorilla on kaikki hyvin.

Kun eräs kyläilijä keikauttaa kaiken päälaelleen. alkaa hauras rakennelma halkeilla. Mihin asukkaat ovat valmiita saadakseen jatkaa viihtyisää ja maailmasta vieraantunutta eloaan Hämäränmaassa?

Oma arvioni: Jännittävä ja omalaatuinen tarina, jossa outo onkin tavallista, vai onkohan sittenkään… Kirjan ylivoimaisesti parasta antia oli sen monimuotoinen tunnelma – välillä mystinen ja välillä suorastaan painostava. Kirja lähti kirjastosta mukaan ihan sattumalta. Varsin mitäänsanomaton kansikuva ei toki houkutellut lukemaan, mutta todella harvoin muutenkaan valitsen kirjoja kansien perusteella. Kaiken kaikkiaan tämä kirja yllätti minut positiivisesti. Suosittelen sitä omaleimaisesta psykologisesta jännityksestä pitäville lukijoille.