Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 459 s.


S
uuren, pakahduttavan tarinan näyttämönä on kiinan armoton lähihistoria. Kolmekymppinen Kimi matkustaa ensimmäistä kertaa äitinsä kotimaahan selvittääkseen äidin arvoituksellista katoamista. Hurjaa nousukautta heräävä Kiina paljastaa pian todellisen luonteensa.

Kun Xiaolong saapui Suomeen 1980-luvulla, vastassa olivat pimeys ja hiljaisuus. Uusi kotimaa tarjosi turvan, mutta edes oman pienen pojan onni ei voinut hyvittää menneisyyden valheita ja valintoja.

Traaginen rakkaustarina vie keskelle Kiinan väkivaltaista kulttuurivallankumousta. Maahan jossa pärjää vain raa´alla selviytymisvaistolla.

Oma arvioni: Tässä romaanissa on paljon: suuri draaman kaari, tragiikkaa ja romantiikkaa, menneisyyden salaisuuksia ja maailmanhistorian käännekohtia. Kirjassa liikutaan sujuvasti sekä lännessä että idässä ja tunnetaan vahvasti niin vihaa, rakkautta, syyllisyyttä kuin pelkoa, epätoivoa kuin toivoakin.

Elämä koettelee etenkin naisia, ja kirjailija haluaakin suurella romaanillaan nostaa esille etenkin prostituoitujen heikon aseman kiinalaisessa yhteiskunnassa. Kyseessä on varsin monitasoinen ja värikäs teos, jota voi suositella ainakin kaikille Kiinasta kiinnostuneille.