Robert Galbraith: Käen kutsu

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2013
Englanninkielinen alkuteos: The Cuckoo's Calling
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Sivumäärä: 460 s.


K
un kaunis, ongelmien piinaama mallityttö putoaa lumen peittämältä parvekkeelta Mayfairissa, kaikki viittaa itsemurhaan. Veljellä on kuitenkin epäilyksensä, ja hän palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimaan tapausta. Strike on Afganistanin sodan sekä ruumiillisesti että henkisesti rampauttama veteraani, joka kamppailee saadakseen otteen elämästään. Tapaus turvaa hänen taloudellisen toimeentulonsa, mutta vaatii myös veronsa: mitä syvemmälle Strike sukeltaa nuoren mallin mutkikkaaseen maailmaan, sitä synkemmäksi se paljastuu - ja sitä suurempaan vaaraan hän itse joutuu…

Kiehtova, hienostunut mysteeri, näyttämönä Lontoo - Mayfairin hiljaisilta kaduilta East Endin pimeisiin pubeihin ja Sohon vilinään. Käen kutsu on J.K. Rowlingin ylistetty, ensimmäinen Galbraith-salanimellä julkaistu dekkari, joka aloittaa lontoolaisen yksityisetsivä Cormoran Striken tutkimuksista kertovan sarjan.

Oma arvioni: Itsestäni riippumattomista syistä tämä kirja jäi ajat sitten kesken, ja vasta nyt onnistuin lainaamaan sen uudestaan – ja onneksi myös lukemaan loppuun asti. Käen kutsu on mielestäni mukavan perinteinen salapoliisiromaani, joka etenee paikoin varsin verkkaisesti. Asia ei ainakaan minua häirinnyt, olipahan paremmin aikaa tutustua kiinnostaviin henkilöhahmoihin. Teos on kaiken kaikkiaan jyvin rakennettu, joten kyllä J.K. Rowling kirjoittamisen taitaa – tekee hän sen sitten salanimellä tai ilman. 

Jos luulet tai tiedät viihtyväsi Lontoossa, tämä kirja on todennäköisesti oivallinen valinta. Jos sen sijaan kaipaat Tylypahkaan, kannattaa sinun kenties etsiä jotain muuta luettavaa. Itse en ole Harry Potter –fani, mutta tulen varmasti lukemaan
Cormoran Striken tutkimuksista kertovan sarjan seuraavan osan. Käen kutsu osoitti ainakin minulle mainiosti sen, että kirjailijaa ei todellakaan pidä lokeroida tietynlaiseksi pitkänkään kirjasarjan perusteella. Hyvä kirjailija kun voi pystyä kirjoittamaan lähes mitä vain.