Roope Lipasti: Linnan juhlat

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 300 s. 


”Ihmisten auttaminen olisi helpompaa, jos ei ihmisiä olisi.”

K
ansallinen haave on päästä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle – niin myös Hannun. Joka vuosi hän istuutuu parhaimmissaan television ääreen odottamaan kättelyseremoniaa. Joka vuosi hän haaveilee pääsevänsä Maria-puolisonsa kanssa juhliin, kunnes…

Itsenäisyyspäivän 2016 jälkeen Hannulle koittaa epäonnen vuosi: Maria jättää hänet, koti laitetaan myyntiin, työt loppuvat. Kun Hannu horjahtelee marjapuuronpunaisen kivitalon katonreunalla, hän tapaa Mikon, persoonan treenaajan. Mikon kysyessä Hannulta elämän tarkoitusta, Hannun elämän suurinta haavetta, vastaus on jo huulilla.

Hannu ja Mikko alkavat toimia saavuttaakseen tavoitteen. Mikko vie ja Hannu vikisee. Satavuotiaan Suomen syntymäpäivät lähenevät, levottomuudet kaduilla kiihtyvät, Mikon kierrokset kasvavat, Maria ihmettelee muuttunutta Hannua. Mistä kaikessa on kyse? Kuka heiluttaa ketä?

Roope Lipastin (s. 1970) hulvaton ja absurdi tragikomedia keski-ikäisestä ja -luokkaisesta Hannusta pohtii elämän monimutkaisuutta avaralla sydämellä mutta päätä pudistellen. Jos elämän peruspilarit rysähtävät kumoon yksi kerrallaan, ei ole aivan sama, ken vierelläsi on.

Oma arvioni: Hauska ja yllätyksellinen tarina haaveista ja niiden toteutumisesta, ihmissuhteista ja elämän arvaamattomuudesta. Lipasti jatkaa tutulla tyylillään. Kirjaa oli vaikea lukea vähintään hymähtelemättä. Kirja ei kuitenkaan ole niin kepeä, miltä se saattaa aluksi vaikuttaa. Huumorin takaa löytyy monia asioita, joita kannattaa pysähtyä hetkiseksi miettimään. Erinomainen kirja, jota suosittelen lämpimästi kaikille vinon huumorin ystäville. Linnan juhlat on mainio kirjavalinta vaikkapa joululoman ratoksi.