Terry Hayes: Vaeltaja

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2015
Englanninkielinen alkuteos: I am Pilgrim
Suomentanut: Sami Rouhento
Sivumäärä:  810 s.


N
uhjuisen newyorkilaishotellin kylpyammeesta löytyy murhattuna nainen, happoon upotettuna ja kaikki tuntomerkit tuhoutuneina. Yhdysvaltain tiedustelupalvelusta hiljaiseloon vetäytynyt salainen agentti joutuu palaamaan takaisin tositoimiin. Vain harvat tietävät hänestä, eikä hänen oikeaa nimeään tiedä kukaan. Hän on Vaeltaja, mies jota ei ole olemassa. Mutta hän on kirjoittanut kirjan rikosteknisestä tutkinnasta, ja nyt joku käyttää sitä täydellisen murhan oppikirjana.


Murha on kuitenkin vasta alkusoittoa salaperäisessä tapahtumien vyyhdissä, joka ulottuu auringon paahtamasta Mekasta luksuspiireihin Turkin rannikolle ja syyrialaiselta klinikalta Hindukuin vuoristossa tapahtuvaan ihmiskokeeseen. Vaeltajalla on vastassaan Saraseeni, jolla on täydellinen suunnitelma Yhdysvaltojen tuhoamiseksi. Katkera menneisyys ja kärsivällinen luonne tekevät Saraseenista vaarallisen vastustajan mutta hänen jäljillään onkin Vaeltaja, jonka vaistot elämä on koulinut äärimmilleen.

Oma arvioni: Tässäpä olikin sellainen ”tiiliskivi” luettavaksi, että huh, huh. Ei, en suinkaan tuskaillut sivumäärää. Yleensä olen nimittäin sitä mieltä, että mitä enemmän kirjassa on sivuja, sitä parempi. Kestääpä lukeminen edes hieman kauemmin. Kädet tämän kanssa koville joutuivat. Mutta sisältö oli kyllä kaiken ”tuskan” arvoista. Vaeltaja on trilleriä parhaimmillaan. Ei liene yllättävää, että tarina on varsin elokuvamainen – onhan Terry Hayes elokuvakäsikirjoittaja. Vaeltajakin tullaan näkemään myöhemmin valkokankaalla.