Natalie Goldberg: Hyvä kaukainen ystävä. Kuinka kirjoittaa elämäntarina

Kustantaja: Kansanvalistusseura
Julkaisuvuosi: 2009
Englanninkielinen alkuteos: Old Friend from Far Away. The Practice of Writing Memoir
Suomentanut: Marja-Riitta Vainikkala
Sivumäärä: 336 s.


"Kohtaa se, mitä pelkäät", kannustaa Natalie Goldberg. Kirjoittajan tulee kirjoittaa siitä, mikä askarruttaa hänen mieltään. On hellitettävä kontrollista ja irrottauduttava arkijärjestä. Rohkeus kirjoittaa avoimesti antaa tekstille terän ja tekee siitä kiinnostavan.

Hyvä kaukainen ystävä –teoksessaan Goldberg tarkastelee erityisesti elämänkerrallista kirjoittamista. Hän rohkaisee tarttumaan kynään ja aloittamaan heti omien kokemusten kirjaamisen.

Kirjoittamisen harjoittaminen on jatkuvaa tutustumista omaan itseen. Samalla se on keino hankkia aineistoa. Kirja on persoonallinen puheenvuoro kirjoittamisen ja muistamisen puolesta. Se sisältää inspiroivia harjoituksia elämäntarinan ja kaikenlaisen omasta kokemuksesta ammentavan tekstin kirjoittamiseen.

Oma arvioni: Hyvä kaukainen ystävä on todella kiinnostava, innostava ja hyödyllinen teos kaikille oman elämäntarinansa kirjoittamisesta innostuneille, sillä Goldberg todella tietää, mistä hän kirjoittaa.  Suosittelen lämpimästi. Tämän kirjan pariin on varmasti mukava palata uudestaankin.