Laura Lehtola: Pelkääjän paikalla

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 238 s.


R
akkaus ei lopu, kun toinen osapuoli kuolee. Riipaiseva, lämpimän huumorin sävyttämä romaani nuoresta perheenisästä, joka selviää vaimonsa kuolemasta, koska muuta vaihtoehtoa ei ole.

Aapon ja Annan avioliitto muuttaa muotoaan, kun Anna sairastuu vakavasti. Leskeksi jäätyään Aapo yrittää jatkaa elämää: huolehtii tyttärestä, hoitaa työnsä ja etsii elämälle uusia merkityksiä. Insinöörin logiikalla tuntuu anteeksiantamattomalta, että toinen on noin vain häipynyt kuvioista.
Surusta huolimatta on käytävä parturissa, puettava lapsi päiväkodin valokuvaukseen ja kestettävä netti­treffejä. Lukija tutustuu myös Veeraan, joka osuu Aapon tielle ihan väärällä hetkellä. Vai onko hetki sittenkin juuri oikea?

Oma arvioni: Lehtolan esikoisromaani kertoo pienperheen äidin sairastumisesta ja kuolemasta aviomiehen ja pikkutytön äänin.  Surusta huolimatta elämä jatkuu ja arjen on pyörittävä. Pidin kirjan henkilöhahmoista, heidän aitoudestaan ja kirjailijan kyvystä kirjoittaa jopa kauniin kepeästi, vaikka aihe onkin raskas. Välillä teksti soljuu eteenpäin lähes runollisesti. Synkkyyden vastapainona kirjassa on läsnä toivo. Kaikesta on mahdollista selvitä, kun ei ole olemassa vaihtoehtoa.

Suosittelen tätä hienoa esikoiskirjaa ihan kaikille elämänmakuisten tarinoiden ystäville. Kuten elämässä yleensäkin, tässäkin kirjassa itku ja nauru ovat lähellä toisiaan. Nenäliinapaketti kannattaa siis pitää käsien ulottuvilla.