Liisa-Maria Patjas & Katleena Kortesuo: Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön

Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 336 s.

U
usi etunimikirja on uuden ajan hauskasti kirjoitettu hakuteos ja inspiraation lähde vauvansa nimeä pohtiville vanhemmille ja jokaiselle nimistä kiinnostuneelle. Kirja selvittää suomalaisten etunimien historiaa ja merkityksiä, nimeämisen perinteitä ja nimiin liittyviä muotivirtauksia. Ennen kaikkea se pohtii, miten nimi istuu käyttöön – kirjassa varoitetaan, jos nimellä on erityisen hankala taivutus, yllättäviä merkityksiä tai sekaantuvia rinnakkaismuotoja. Kirjassa vinkataan myös sisaruksille sopivia synonyymi- ja anagramminimiä ja kerrotaan, miten voi johtaa uusia harvinaisia nimiä niin, että ne istuvat tyylikkäästi nykyiseen nimistöön.

Uusi etunimikirja tekee myös katsaukset nimistöntutkimukseen, nimilakiin ja almanakkakäytäntöihin. Teoksen nimiartikkelit sisältävät sekä almanakassa olevat nimet että harvinaiset nimet, jotka vielä odottavat nimipäiväkalenteriin pääsyä. Hyvien hakemistojen ansiosta kirjan käyttäminen ja nimien maailmaan uppoutuminen on helppoa ja antoisaa.
 
Oma arvioni: Olen aina ollut kiinnostunut nimien taustoista. Tästä kirjasta löytyi kiinnostavia tietoja monista tutuista ja tuntemattomista nimistä - ja almanakassa tapahtuneista muutoksista. En ole aina erityisemmin pitänyt omasta etunimestäni, mutta tämän kirjan luettuani olen kyllä vanhemmilleni kiitollinen hyvästä nimivalinnasta. Luojan kiitos nimeni ei ole vaikkapa Lumia Sirpaleena Mustikka. Ai, miksikö? No, eihän se nimi naistakaan varmasti pahenna, mutta luettuasi Uutta etunimikirjaa ymmärrät paremmin, mitä tarkoitan.