Marco Malvaldi: Viiden korttipeli

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2014
Italiankielinen alkuteos: La briscola in cinque
Suomentanut: Inkeri Koskinen
Sivumäärä: 231 s.


T
ervetuloa Bar Lumeen, helteisen italialaiskylän hermokeskukseen, jossa murhien ratkomisen ohella keskitytään juoruiluun, palturin puhumiseen ja muiden asioista huolehtimiseen. Kaikkien aikojen hilpein dekkarisarja alkaa tästä!

Pinetan idyllisestä rantakylästä löytyy nuoren naisen ruumis. Bar Lumen isäntä Massimo ei haluaisi sekaantua asiaan, mutta baarissa alituiseen korttia iskevien eläkeläispappojen juoruilu tekee siitä vaikeaa. Massimon looginen mieli alkaa väkisinkin hahmottaa tapahtumien kulkua, ja kun totuus viimein valkenee, pölkkypäisellä komisario Fuscolla on ihmettelemistä. Toraisilla ukoillakin on ongelma: mistäs nyt juorutaan?

Varoitus: Sisältää äreän baarinpitäjän

Oma arvioni: Dekkari, joka tarjoaa veren ja väkivallan sijaan hurttia huumoria, idyllisen italialaiskylän kesäistä tunnelmaa ja murhamysteerin, jossa syyllisen selvittäminen ei olekaan juorujen keskellä ihan yksinkertaista. Pidin kirjan värikkäistä henkilöhahmoista ja viihdyttävästä tunnelmasta. Ei sitä dekkareita lukiessaan aina saa nauraa. Aion seurata Massimon – tämän italialaisen ”Poirotin” – edesottamuksia myös jatkossa. Jos etsit kepeää jännitystä, on Marco Malvaldin Bar Lumen murhat –sarjan avaus oivallinen valinta.