Marjo Vilkko: Suomi on venäläinen

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 322 s.
 


A
iemmassa teoksessaan ja käsikirjoittamassaan tv-sarjassa Suomi on ruotsalainen Marjo Vilkko taidokkaasti todisti, että Ruotsin ajan perintö näkyy Suomessa yhä. Entä Venäjä? Mitä vaikutteita Venäjä on suomalaisuudelle antanut? Yhteistä taustaa on 300 vuotta: 1700-luvulta pieni osa nykyistä Suomea kuului Venäjään, ja sitten Suomi kuului yli sata vuotta Venäjän imperiumiin. Nykypäivän – kovin tuoreita – ilmiöitä ovat venäläisten maahanmuutto ja Suomen-matkailu.

Mielikuvia Venäjästä ovat ryydittäneet vierauden ja pelon tunteet, joita sorron ja sotien täyttämä historiakäsitys on ruokkinut. Tarina Suomen venäläisyydestä onkin tarina siitä, millä kaikilla keinoin suomalaiset ovat yrittäneet pitää venäläisyyttä loitolla. Keisarikunnan aika ei tehnyt meistä venäläisiä – vaan pikemminkin vahvisti ruotsalaista perintöämme ja tuki suomalaisuuden nousua –mutta Venäjän vaikutus historiaamme ja kansalliseen identiteettiimme on ollut suuri. Aina kun Venäjällä tapahtuu muutoksia, suomalaisten käsitykset itsestään ovat joutuneet puntariin, ja se on usein muuttanut myös Suomen suuntaa ratkaisevalla tavalla.

Kirja perustuu samannimiseen tv-sarjaan, jota seurasi yli puoli miljoonaa katsojaa keväällä 2015. Teoksessa etsitään venäläisyyttä niin suomalaisesta musiikkimausta ja poliittisesta kulttuurista kuin saunasta ja koivumetsästäkin. Löytyykö yhteisiä nimittäjiä suhteestamme sotaan? Vai onko venäläisintä suomalaisuutta sittenkin kaihomieli ja voivottelu? Karsastammeko venäläisyyttä enemmän kuin ruotsalaisuutta?

Oma arvioni: Monipuolinen ja mielenkiintoinen kurkistus Suomen venäläisyyteen. Tulipa samalla kerrattua monia historian tunneilta tuttuja asioita.  Tämä kirja saa todennäköisesti lukijansa pohtimaan myös omaa suhtautumistaan venäläisyyteen. No, ainakin minua on aina viehättänyt venäläinen melankolinen musiikki. Sen innoittamana aloin aikoinaan myös opiskella mielestäni kaunista – ja virheellisesti vaikeaksi ”haukuttua” venäjän kieltä. Niin, ja kyllä minä saunasta ja koivuistakin pidän…