Pauliina Susi: Takaikkuna


Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 555 s.

J
ärjestelmä on havainnut tunkeutujan. Elämäsi on uhattuna. "Se tuli taas, tunne että joku katsoo. Että häntä juuri tällä hetkellä tarkkaillaan salaa pimeästä, eikä suinkaan hyväntahtoisesti. Olen kuullut, mitä voi tapahtua, Leia ajattelee. Nyt se tapahtuu minulle." Netin vihapuhe. Seksikauppa. Rasismi... Yksinhuoltajaäiti Leia Laine ei aavista, mihin kaikkeen sotkeutuu kun ottaa vetääkseen hankkeen, jonka tarkoituksena on tarjota tukea prostituoitujen palveluja käyttäville miehille. Puolet Suomesta raivostuu. Myös uusi, äkkijyrkistä mielipiteistään tunnettu oikeusministeri, jonka ura on vaarassa päivänvaloa kestämättömän intiimin digitaalisen kanssakäymisen takia, ja nettivelho, jonka mielestä virtuaaliset raja-aidat on tehty vain ylitettäviksi.

Pauliina Susi on vantaalainen kirjailija, joka on tunnettu ajankohtaisia aiheita käsittelevistä romaaneistaan. Takaikkuna on piinaavan jännittävä kuvaus digiajan vainoamisesta, siitä mitä tapahtuu, kun vihollinen liikkuu takapihan sijaan bittiavaruudessa


Oma arvioni: Hyvin kirjoitettu, koukuttava ja tässä ajassa kiinni oleva dekkari. Suden jännitys on omaperäistä – ja pelottavaakin, sillä nettiurkintaa ei tapahdu vain kirjallisuudessa. Verkon vaarat vaanivat meitä kaikkia. Takaikkunasta ei yllättäviä käänteitä puutu, ja tarina synkkenee luku luvun jälkeen. Vaikka avainasemassa on digiteknologia, kysymys on myös vallankäytöstä. Voisin suositella tätä dekkaria etenkin kaikille ict-maailmasta kiinnostuneille, lukevat he sitten yleensä jännityskirjallisuutta tai eivät.