Sanna Vehviläinen: Ohjaustyön opas

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 239 s.

O
hjaajia ja ohjattavia on jokaisella työpaikalla ja kaikissa oppilaitoksissa. Hyvin onnistunut ohjaus tekee oppimisesta mielekästä ja toiminnasta tuloksellista sekä säästää aikaa ja rahaa. Parhaimmillaan ohjaaminen on yhteistyötä, joka ottaa huomioon niin ohjaajan kuin ohjattavankin voimavarat ja antaa tilaa luovuudelle.

Ohjaustyön opas tarjoaa kokonaiskuvan ohjauksesta ja sen keinoista. Teos auttaa ohjaamaan tavoitteellisemmin, jäsentyneemmin ja yhteisöllisemmin ja sisältää käytännön esimerkkejä opinnäytteen ja työharjoittelun ohjauksesta, työvoimapoliittisesta uraohjauksesta sekä erilaisista työnohjauksen tilanteista. Mukana on ohjaustyötä ja sen suunnittelua helpottavia muistilistoja, pohdintatehtäviä ja harjoituksia. Tavoitteena on keventää ohjaajan työtaakkaa, vahvistaa yhteistyötä ja löytää ohjauksen palkitsevat puolet.

Ohjaustyön opas on tarkoitettu opettajille, opinnäytteiden ohjaajille, kouluttajille, työharjoittelun ohjaajille, opinto-ohjaajille, työnohjaajille, valmentajille, uraohjaajille, mentoreille ja tuutoreille. Se tarjoaa tukea myös asiakaskohtaamisiin, esimiestyöhön, johtamiseen ja konsultointiin. Teos sopii sekä ohjaajan että ohjattavan työskentelyn tueksi, ja sen avulla voi myös kehittää ohjausta yhteisöissä.

Oma arvioni: Informatiivinen, inspiroiva ja innostava kokonaisesitys ohjauksesta, sen haasteista ja mahdollisuuksista. On erittäin hyödyllistä tarkastella omaa toimintaansa oppimisen ohjaajana (tuntiopettajana ja tutorina), jotta voi kehittää omia toimintatapojaan entistä paremmiksi. Hampurilaismallin olen jo vuosien myötä hyväksi havainnut, mutta kenties tästä oppaasta jäi käteen uusiakin ideoita. Saa nähdä. Kirjan tarjoamat käytännölliset esimerkit olivat joka tapauksessa todella valaisevia. Suosittelen kirjaa kaikille ohjaustyötä tekeville alaan ja kokemushistoriaan katsomatta.


Ja lopuksi sallittakoon pieni mainos. Tämä oli ensimmäinen kännykällä lukemani ja fabulan kautta tilaamani kirja. Ohjelma toimi moitteettomasti, vaikka onhan tuo kännykän näyttö aika pieni ruutu tuijoteltavaksi. Pienissä pätkissä lukeminen oli kuitenkin ihan miellyttävä kokemus. Tällaisen tietokirjan lukemiseen kyseinen ratkaisu sopi hyvin.  Joten jatkoa seuraa…