Virpi Pöyhönen: Doe

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Sivumäärä: 276 s.

P
atty Jonesilla on seitsemän lasta: kuusi poikaa ja tytär Mary. Koko elämänsä Patty on yrittänyt pärjätä. Ja pettynyt usein. Eräänä iltana 14-vuotias Mary katoaa ja Patty alkaa etsiä häntä epätoivoisesti kaduilta, joita hallitsee mystinen Harry Battlefield ja joilla vilisee villiintyneitä koiria.

Doe on Pattyn ja Maryn kertomus. Se on kuvaus vapaudenkaipuusta ja lähtemisestä sekä köyhästä amerikkalaisesta pikkukaupungista, jonka yllä leijuu epämääräinen uhka.

Oma arvioni: Mystinen tarina perheestä ja pikkukaupungista, joissa kummassakaan monikaan asia ei ole tavanomaisesti. Doe on kertomus vapaudenkaipuusta – jokainen haluaa löytää oman paikkansa ja tietää kuka oikeastaan on. Se on myös kertomus äidin ja tyttären suhteesta, jossa haetaan etäisyyttä, jotta voidaan lopulta nähdä lähelle. Teoksessa puhutaan lisäksi muun muassa vallankäytöstä ja vallanhimosta sekä niiden moninaisista seurauksista. Pöyhönen piirtää intiaanien elämästä amerikkalaisessa pikkukaupungissa varsin lohduttoman kuvan.

Doessa lähdetään, hylätään ja vaietaan paljonpuhuvasti. Juuri se on seikka, joka tekee tästä romaanista mielestäni erityisen kiinnostavan. Kirjaa voisi suositella kaikille viihdyttävän mutta samalla ajatuksia herättävän kirjallisuuden ystäville.