Andrew O´Hagan: Maf-koira ja hänen ystävänsä Marilyn Monroe

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2011
Englanninkielinen alkuteos: The life and opinions of Maf the dog and of his friend Marilyn Monroe
Suomentanut: Heikki Karjalainen
Sivumäärä: 322 s.

V
uonna 1960 Frank Sinatra antoi ystävälleen Marilyn Monroelle koiran, jonka Marilyn nimesi Mafia Honeyksi. Maf vietti Marilynin kanssa tämän kaksi viimeistä vuotta, joiden aikana se kulki Marilynin mukana kaikkialle ja jakoi tämän kanssa kaiken. Se rakasti maksaa, kenkiä ja taiteen mysteerejä. Mutta eniten se rakasti omistajaansa.

Lämpimän humoristinen kirjallinen seikkailu sijoittuu 1960-luvulle, Marilynin elämän viimeisiin vaiheisiin. Näemme Marilynin toipumassa erostaan Arthur Milleristä, suihkuseurapiireissä Frank Sinatran ja Jack Kennedyn seurassa ja lopulta viimeisen elokuvansa lavasteissa. Näemme hänet myös yksin ja haavoittuvaisena, ainoastaan uskollinen koira seuranaan.

Maf on todistaja, kertoja ja filosofinen taustaääni romaanissa, jossa korkea- ja populaarikulttuuri kietoutuvat saumattomasti toisiinsa. Moniäänisessä ja villin luovassa teoksessa näyttämölle nousevat vuoroin runoja lausuvat kissat, puhuvat leppäkertut ja taide- ja viihdealan huiput poliittisine mielipiteineen. Maf-koiran veijarimainen hahmo seisoo – tukevasti neljällä tassulla – nykyaikaisen kirjallisuuden elinvoimaisimpien hahmojen rinnalla.

O´Haganin romaani on älykäs, kepeä ja hauska, melankolinen ja merkillisen uskottava. 

Oma arvioni: Kirja on kiehtova kurkistus menneeseen maailmaan. Se on mielestäni mainio kunnianosoitus lukuisille edesmenneille tähdille sekä oikeille ja fiktiivisille - ihmisten parhaille ystäville – koirille. Romaanissa menneisyyden glamour ja ihmismielen pimeämpi puoli nivoutuvat hyvin yhteen. Itseäni kiehtoi erityisesti filosofinen pohdiskelu ja tietysti maailman tarkastelu koiran silmin.