Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2015
Koreankielinen alkuteos: Ommarul putakhae
Suomentanut: Taru Salminen
Sivumäärä: 209 s.

Luettuasi tämän kirjan et enää ajattele äidistäsi niin kuin ennen...

P
ark So-nyo, 69-vuotias neljän lapsen äiti, katoaa Soulin metroasemalla. Perheenjäsenet ryhtyvät etsimään häntä. Samalla he joutuvat kysymään itseltään, kuinka hyvin he oikeastaan tunsivat äidin. Kätketyt salaisuudet paljastuvat yksi kerrallaan.

Pidä huolta äidistä on riipaisevan kaunis teos rakkaudesta ja sukupolvien välisistä eroista. Lasten muutto maalta kaupunkiin on mullistanut perheen elämän. Kirja on kansainvälinen bestseller ja ensimmäinen suomennettu eteläkorealainen romaani. Se on myynyt Koreassa yli kaksi miljoona kirjaa, käännetty yli 20 kielelle ja julkaistu 36 maassa.

Oma arvioni: Aasialaista kirjallisuutta tulee nykyään luettua suhteellisen harvoin, vaikka erilaiset kulttuurit kiehtovatkin. Kyung-sook Shin kuvaa taitavasti kotimaansa Etelä-Korean perinteitä vaalivaa kulttuuria vuosittaisine juhlineen ja rituaaleineen. Kirjassa sivutaan myös Korean sotaa ja sitä seuranneita suuria muutoksia.

Romaani vaikutti voimakkaasti tunteisiin. Oli järkyttävää lukea siitä, kuinka mies ja lapset ovat vuosikausia kohdelleet perheen äitiä huonekalun kaltaisena näkymättömänä kotiin itsestään selvänä kuuluvana asiana.

Näkökulmien vaihtelu oli oikeastaan ärsyttävää, vaikka se loppujen lopuksi tehokkaaksi tyylikeinoksi osoittautuikin. Pidä huolta äidistä on moni-ääninen ja monikerroksinen tarina muistoista ja kaipuusta sekä syyllisyydestä ja syyllistämisestä. Jos etsit pysähdyttävää lukuelämystä, lue tämä kaunis tarina.