Patrick deWitt: Alihovimestari Minor

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2015
Englanninkielinen alkuteos: Undermajordomo Minor
Suomentanut: Tero Valkonen
Sivumäärä: 288 s.

L
ucien ”Lucy” Minor on kasvanut Buryn kylän maalaisidyllissä, vailla rakkautta tai ystävyyttä. Nyt nuoren miehen on aika ottaa suunta elämälleen. Lucy löytää palveluspaikan kaukaiselta seudulta merkillisestä eristäytyneestä aatelislinnasta, jonka alihovimestarina hän aloittaa uransa. Uusi maailma aukeaa: vaikka työympäristö on arvoituksellinen ja linnanväki omituista, ihanan Klaran kauneus lumoaa Lucyn. Kaunottarella tosin on jo sulhanen, pelottava romulainen partisaanitaistelija, ja niin romanssi johtaa romaanin henkilöt puhtaaseen rakkauteen, katkeriin sydänsuruihin, kylmäveriseen murhaan ja sokaisevaan pakokauhuun. Muun muassa.

Alihovimestari Minor on rakkaustarina, seikkailukertomus, moraaliton aikuisten satu ja pikimusta tapakomedia. Patrick deWitt vie lukijat kummalliseen näytelmään, jota kannattaa virtuoosimaisen taipuisa ja tarkka kieli.

Oma arvioni: Tämä moni-ilmeinen ”sekahedelmäkeitto” saa lukijan hämmentymään, nauramaan ja viihtymään. Kirjassa minua itseäni miellytti erityisesti kirjailijan käyttämän kielen hienous. Tätä velmuilevan vinkeää teosta suosittelen niille, jotka kaipaavat luettavakseen jotakin erilaista – ellei peräti hullua.