Quentin Bates: Kylmät käänteet

Kustantaja: Blue Moon
Julkaisuvuosi: 2015
Englanninkielinen alkuteos: Frozen Out
Suomentanut: Raimo Salokangas
Sivumäärä: 368 s.


S
yksy 2008 Islannissa. Finanssiviikinkien maailmanvalloitus alkaa kääntyä kohti katastrofia. Hvalvikin kylän satamassa kelluu ruumis. Mies on ollut kapakkakierroksella Reykjavikissa, mutta päätynyt mereen yli sadan kilometrin päässä. Kylän poliisiaseman ylikonstaapeli Gunnhildur ”Gunna” Gísladóttir, nuorena leskeksi jäänyt yksinhuoltaja, on määrätietoinen nainen, joka ei anna periksi, vaikka vastassa ovat suuret voimat.

Hvalvikiin rakennetaan alumiinisulattoa, jonka taustalla ei ole pelkästään kansainvälistä rahaa, vaan jäljet johtavat hallituspiireihin. Ja eliittiä kuohuttaa salaperäinen Skandalblogger, jolla tuntuu olevan lähteitä kaikkialla.

Oma arvioni: Quentin Bates on mielestäni kiinnostava uusi dekkaristituttavuus. Hänen esikoiskirjansa päähenkilö on mainio hahmo; tehokas nainen, joka ei kumartele ketään. Kirjassa on jännitystä, huumoria ja islantilaisen kansanluonteen erityispiirteitä. Koska kirjailija on elänyt Islannissa vuosia, hän kykenee kuvaamaan maata ja sen ihmisiä varsin uskottavasti. Kirjassa ei väkivaltaa korosteta, vaan huomio on sen taustalla olevissa asioissa.

Kylmät käänteet on kokonaisuudessaan hyvä dekkari, jota voi suositella etenkin pohjoismaisen jännityksen ystäville. Itse odotan jo sarjan seuraavaa osaa.